В Україні хочуть перейменувати копійки

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пн, 09/02/2024 - 16:54
п

В Україні хочуть змінити назви монет. Оскільки “копійка” має московське та імперське походження. Тому українці повинні мати своє унікальне найменування — “шаг”. Воно поверне українським монетам власну ідентичність.

Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію НБУ. 

“Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників. У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. Тому вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України”, — йдеться у повідомленні. 

Щоб змінити назву “копійка” на “шаг”, потрібно внести зміни до закону. Зокрема: 

•     статті 32 Закону України "Про Національний банк України";
•    “Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року № 2156-XII;
•    “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” від 10.12.1991 № 1952-XII;
•    Законів України “Про пенсійне забезпечення”, “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”, до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Зазначається, що співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1. Тобто, зміниться лише назва. Дизайн, порядок введення в обіг “шагів” та строки вилучення з обігу “копійок” визначатиме Національний банк.