В Україні запровадили графіки аварійних відключень світла

Надіслав: Александр Бугаев , дата: ср, 05/15/2024 - 07:33
світло

Увечері у вівторок, 14 травня, у низці регіонів України було запроваджено аварійні відключення світла. Спочатку стало відомо, що графіки відключень ввели у Київській, Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській, Івано-Франківській, Волинській, Вінницькій, Хмельницькій та Львівській областях. Згодом вони поширилися на всю країну.

Про це повідомляє влада регіонів, пише OBOZ.UA. Причиною відключень стали масовані атаки росіян по обʼєктах критичної інфраструктури, через що в енергосистемі держави почався дефіцит потужності.

Невдовзі в "Укренерго" зазначили, що з 21:00 до 24:00 вони вимушені запровадити контрольовані аварійні відключення в усіх регіонах України. "Причина – значний дефіцит електроенергії в системі внаслідок російських обстрілів та зростання споживання через похолодання", – вказано в повідомленні.

У середу, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом усієї доби – з 00:00 до 24:00.

Дніпропетровська область

"Укренерго" ввело екстрені відключення у Дніпропетровській області, інформує YASNO.

"Це вимушений захід, який є наслідком масованих атак росії. На жаль, графіків не існує, бо відключення не планові й вони необхідні для термінового балансування енергосистеми. Будь ласка, наберіться терпіння. Всі енергетики працюють у режимі нон-стоп, щоб якнайшвидше повернути світло", – вказано в повідомленні.

Івано-Франківська область

"Прикарпаттяобленерго" інформує, що в регіоні вводять графіки аварійних вимкнень в обсязі першої та другої черги.


Дізнатися черги графіків аварійних вимкнень можна на головній сторінці сайту – Графіки вимкнень – Графіки аварійних вимкнень або за посиланням.

Після опівночі в обленерго повідомили, що усі споживачі знову зі світлом, "Укренерго" дала вказівку зупинити дію графіків аварійних вимкнень.

Львівська область

За розпорядженням НЕК "Укренерго" у Львові та області введено графіки аварійних відключень. Причина – дефіцит потужності внаслідок масованих атак окупантів на енергосистему України.

"По Львову запроваджено аварійні відключення електроенергії. Станом на зараз частина міста без світла. Енергетики обіцяють відновити постачання вночі", – повідомив мер.

Хмельницька область

За розпорядженням НЕК "Укренерго" в Хмельницькій області запроваджено графік аварійних відключень. Причиною запровадження ГАВ є дефіцит потужності, що виник внаслідок масованих атак на енергетичну інфраструктуру, повідомляє "Хмельницькобленерго".

Сумська область

У регіоні наразі аварійно вимкнені споживачі 1-ї черги. Перевірити свою чергу відключень (ввівши власну адресу) можна на сайті АТ "Сумиобленерго" в розділі Споживачам – Відключення в момент відключення.

Полтавська область

В області застосовано графіки аварійних відключень електроенергії. Причина – дефіцит потужності. Наразі тимчасово без світла 43,8 тис. побутових споживачів і 2,7 тис. юридичних, повідомили в ОВА.

Одеська область

В Одеській області введено екстрені відключення світла.

"Звертаємо увагу, що під час екстрених відключень графіки, які можуть бути спрогнозовані заздалегідь, – не діють. Якщо у вас вдома є світло, просимо споживати його розумно. Це стане великою допомогою для енергосистеми", – закликала місцева влада.

Миколаївська область 

В області було задіяно графіки аварійних відключень, без світла залишалися понад 35 тисяч споживачів, повідомляє "Миколаївобленерго". 

Після опівночі дефіцит не дозволяв скасувати графіки аварійних відключень. "Нам дозволили змінити черги. Тож, зараз заживимо раніше відключених і буде знеструмлена інша частина споживачів", – сказано в повідомленні. 

Київ

У Києві ввели графіки аварійних відключень, зокрема й для населення. Обсяги відключень незначні, близько 10% споживачів.

Відключення застосують орієнтовно до 23:00 цієї доби. Для промислових споживачів так само є обмеження, повідомили в КМВА.

Київська область

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що в області введено екстрені відключення світла. Світло вимикатимуть без попередження – графіки не діють.

"Ворог продовжить атаки на наші енергетичні об'єкти. Енергетики роблять неможливе, щоб стабілізувати ситуацію. Але і кожен з нас має підтримати країну. Тому просимо всіх споживачів скоротити споживання електроенергії", – закликали в ОВА.

Донецька область

У Донецькій області теж ввели екстрені відключення світла. Коли з'явиться електроенергія в оселях місцевих жителів, поки невідомо, заявили в "ДТЕК Донецькі електромережі".

Під час екстрених відключень графіки, які можуть бути спрогнозовані заздалегідь, не діють.

Черкаська область

Через значний дефіцит електроенергії з 21:30 на Черкащині, як і по всій країні, частково застосовано аварійні відключення. Об’єкти життєдіяльності області відключати від електроживлення не будуть.

"Заощадження електроенергії кожним із вас зараз украй потрібне!" – зазначили в ОВА.

Закарпатська область

На Закарпатті було застосовано 1 та 2 черги графіків аварійних відключень, а також СГАВ. Черги графіку аварійних відключень з населеними пунктами можна переглянути за посиланням.

Сьогодні, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом усієї доби – з 00:00 до 24:00.