В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пт, 09/13/2024 - 09:47
пошта

Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкретною датою його закінчення. Крім того, змінилися деякі інші вимоги до посилок.

Про це повідомляє  OBOZ.UA.

Нові правила встановлені постановою Кабінету міністрів № 1045 від 10 вересня 2024 року. Документ вносить зміни до більш старої постанови уряду від 8 вересня 2023 року № 958, якою і визначається список вкладень, заборонених у поштових відправленнях.

Згідно з новою постановою, під заборону підпадають харчові продукти, "якщо на планову дату доставки відповідного поштового відправлення одержувачу закінчується встановлений термін придатності таких харчових продуктів". Раніше йшлося про заборону на пересилання продуктів, термін придатності яких не перевищує 10 днів.

Крім того, Кабмін встановив чіткі вимоги щодо зазначення оголошеної вартості посилок. Вона повинна:

встановлюватись виключно у гривні;
бути зазначеною у документах не лише цифрами, а й словами.

При пересиланні деяких предметів також запроваджується вимога додавати до посилки опис її вмісту. Це правило поширюється на пересилання:

дорогоцінних металів та ювелірних виробів;
нумізматичної продукції Національного банку України, інвестиційних монет України;
монет, що використовуються для нумізматичних цілей та їх колекцій.

Які речі заборонено пересилати поштою

Список заборонених предметів і речовин міститься у вже згаданій постанові Кабміну № 958. Крім продуктів, у яких спливає термін придатності, до відправки по Україні всіма поштовими операторами не мають  прийматись:

готівка: національна валюта (крім нумізматичних монет та їх колекцій), іноземна валюта;
алкогольні напої із вмістом етилового спирту понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць, тютюнові вироби, рідини, які використовуються в електронних сигаретах, на яких відсутні марки акцизного податку встановленого зразка;

зброя;
займисті або інші небезпечні речовини (наприклад, газ у балонах);
токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини;
тварини та отруйні рослини;
спеціальні технічні засоби негласного одержання інформації;
біологічні агенти тощо.

При цьому в деяких випадках співробітники пошти зобов'язані звертатися до поліції. Це необхідно у разі виявлення таких предметів (їх вилучають правоохоронці):

зброя;
наркотичні засоби та психотропні речовини;
токсичні та радіоактивні речовини;
біологічні агенти (мікроорганізми, віруси, токсини тощо)
Виявлена у відправленнях Україною гривня повертається відправнику або пересилається адресату поштовим переказом. А іноземна

валюта пересилається відправнику або одержувачу у листі з оголошеною цінністю з описом вкладення (та наступною оплатою за цим тарифом).

Для міжнародних відправлень діють дещо інші правила. Зокрема, у них також не можна класти низку документів: дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу. Винятком може бути пересилання закордонного паспорта під час воєнного стану.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше "Укрзалізниця" посилила контроль за дотриманням правил перевезень. У зв'язку з цим компанія нагадала українцям та бізнесу, що в жодному разі не можна передавати потягом.

Крім того з 30 серпня 2024 року "Укрпошта" заборонила посилки з післяплатою готівкою для ФОП. Тепер такі перекази можуть бути здійснені лише на банківські картки чи поточні рахунки.