Як «докупити» страховий стаж, уклавши з податковим органом договір про добровільну участь

Надіслав: ilona , дата: вт, 07/30/2024 - 08:32
у

22 липня цього року Головне управління ДПС в Івано-Франківській області на своєму офіційному веб-сайті (https://if.tax.gov.ua/) роз’яснило, як «докупити» страховий стаж, уклавши з податковим органом договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата ЄСВ. Зараз розповімо про це більш детально.

Умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що  відповідно до частини 2 ст. 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» особи, зазначені в частині 1 ст. 10 Закону № 2464 (особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями; ФОП; особи, що провадять незалежну професійну діяльність;  члени фермерського господарства) беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше 1-го року (крім договорів про одноразову сплату).

Одноразова сплата ЄСВ за попередні періоди

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню – абз. 1 частини 5 ст. 10 Закону № 2464.

Процедура укладення договору про добровільну участь

Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, визначено, що за бажанням особи сплатити ЄВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та у разі отримання від неї заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ) після перевірки викладених у заяві відомостей контролюючі органи у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладають договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ) за формою, наведеною в додатку 5 Інструкції № 449.

Абзацами 1-2 частини 5 ст. 10 Закону № 2464 передбачено, що сума сплаченого ЄВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору (наразі це 1 760,00 грн.), помножений на коефіцієнт 2. В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму ЄВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої на дату укладення договору (наразі це 26 400,0 грн.).

Отже, особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата ЄВ за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше 1-го місяця.

Ігор Ворон, юрист