Як «купити» страховий стаж: роз’яснення уряду

Надіслав: ilona , дата: вт, 06/25/2024 - 08:30
в

9 травня цього року Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України на офіційному веб-порталі Кабінету Міністрів України (КМУ) (https://www.kmu.gov.ua) розмістив інфографіку з детальними роз’ясненнями питання отримання необхідного страхового стажу на оплатній основі. Зараз розповімо про це більше детально.

Страховой пенсійний стаж онлайн за гроші

В уряді нагадали, що українці можуть «купити» страховий стаж для отримання вищої пенсії у майбутньому. Для цього не потрібно відвідувати держустанови – все можна зробити онлайн, уклавши договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування з Пенсійним фондом України.

На сайті Пенсійного фонду (https://pfu.gov.ua) є простий інструмент, який дозволяє це зробити всього за кілька кроків. Періодичність та розмір сплати людина визначає самостійно.

Як скористатися послугою?

Перш за все потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України (ПФУ). Зробити це можна онлайн через веб-портал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua).

Необхідно зробіть наступні кроки:

1. Увійдіть в особистий кабінет ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи GOV.ID.

2. Оберіть розділ «Комунікація з ПФУ», далі натисніть «Договір на добровільну участь».

3. Внесіть персональні дані особи, на користь якої ви хочете робити внески (ПІБ, податковий номер, серію і номер паспорта, дату народження). Якщо платите за себе, натисніть «Бажаю сплачувати внески за себе» і вкажіть необхідну інформацію.

4. Дайте згоду на обробку даних і підтвердить внесені дані.

5. Підпишіть договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку «Підписати і сплатити».

6. Сплатіть внески, обравши зручний для вас спосіб: через Portmone чи платіжне доручення.

Хто може «докупити» стаж?

Скористатися додатковою послугою з придбання страхового стажу на оплатній основі можуть застраховані й незастраховані люди старші 16-ти років, котрі належать до однієї з цих категорій:

- працевлаштовані за кордоном, проте хочуть отримувати пенсію в Україні;

- передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії;

- з низьким рівнем офіційного доходу, які хочуть збільшити розмір пенсії у майбутньому.

До речі, робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

Як це працює?

Щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачено щонайменше мінімальний страховий внесок. Його розраховують за формулою: мінімальна заробітна плата x 22%.

 З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1 760 грн.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг ПФУ. Детальна інструкція, як це зробити, доступна на веб порталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua).

 Ігор Ворон, юрист