«Мовні вправи» у Кам’янському

Надіслав: ilona , дата: пн, 07/29/2024 - 14:26
в

Виставка «Мовний код нації» як частина проєкту «Мовні вправи», що реалізується за підтримки фундації Artists Support Ukraine та ГО «Port of Culture», з 19 липня 2024 р. експонується в Музеї історії міста Кам’янске.

За цей час створено тематичну виставку і проведено дві публічні розмови на підтримку української мови, які мали назви «…та не однаково мені» і «Як мене (не) русифікували». Експозиція нікого не залишила байдужим.

Так, Олександр Чегорка, член Національної Спілки художників України, викладач Кам’янської художньої школи, побував на відкритті виставки і взяв активну участь у публічних обговореннях, що відбулися у відкритому експозиційному просторі. Він відзначив таку цікаву особливість виставки, як мережування на її основі експозицій у двадцяти закладах культури з прифронтових регіонів: «Коли таким чином багато різних міст поєднуються однією темою, і ця тема – дуже актуальна сьогодні тема української мови, цей вплив стає синергетично сильнішим». Особливо його, як художника, який працює і в стилі поезографіки, зацікавили графічно-шрифтові композиції, в яких візуально закладена важлива ментальна інформація.

Підвищений інтерес молоді викликали відеороботи, які органічно вписуються в експозицію. Особливо цікавий аудіосупровід представлених сюжетів, коли окремі слова, ніби пазли, розпадаються та збираються докупи. Ці візії дають уявлення про моральний опір українців намаганню агресивного сусіда за допомогою різноманітних засобів і методів – від нав’язування своєї ерзац поп-культури до ракетних обстрілів і танкових атак, – знищити нашу мову, культуру, традиції, асимілювати українців, позбавити національної гордості та ідентичності.