У Кам’янському реставрують пам’ятник Прометею

Надіслав: ilona , дата: пн, 05/27/2024 - 16:24
а

Нещодавно найзнаменитіший пам’ятник Кам’янського – фігура Прометея, що потребує реставртації й консервації, була оглянута скульптором, заслуженим художником України Гарніком Хачатряном, який незабаром приступить до першого етапу реставрації – зварювальних робіт. Фінансування здійснюється за рахунок грантової підтримки від Ради Фонду ALIPH.

Збереження історичної пам’ятки, що передає дух минулої епохи, є актуальним і своєчасним, оскільки під час повномасштабного вторгнення історико-культурна спадщина України знаходиться під прицілом ворога, зацікавленого у знищенні елементів ідентичності українського народа.

Нагадаємо, що пам’ятник «Прометей» був відлитий з чавуну на Дніпровському металургійному заводі та відкритий 6 листопада 1922 р. на братській могилі загиблих у 1919 р. більшовиків. Скульптор пам’ятника – Олексій Якович Сокол, ливарник – Сергій Васильович Гречнєв. Завдяки зверненню автора до натомість за сто років він набув значення міського символу. З 1967 р. «Прометей» був частиною офіційного герба Дніпродзержинська. У 1998 р., при затвердженні проєкту нового герба вже у незалежній Україні, пам’ятник залишився його центральним елементом.

Напередодні святкування 250-річчя міста було проведене комплексне обстеження пам’ятника і виявлено, що за минулі роки внаслідок дії агресивного оточуючого середовища він зазнав значних пошкоджень і деформацій. З метою збереження «Прометея» та його реставрації міською владою було прийняте рішення передати автентичний пам’ятник до Музею історії міста, для постаменту відлили бронзову фігуру Прометея, яка відрізняється від оригінальної не тільки матеріалом, а й розміром і стилістично-образним рішенням.

У 2009 р. заслуженим художником України Гарніком Хачатряном була проведена реставрація пам’ятника, який після цього був встановлений у музеї просто неба «Історія міста у знаках і символах». За час експонування у скансені пам’ятник знову зазнав шкідливого впливу агресивного середовища та потребує нового етапу реставрації. Наразі демонтований як неекспонебельний. Отже, реставрація починається.