Президент підписав новий закон про мобілізацію в Україні

Надіслав: Александр Бугаев , дата: ср, 04/17/2024 - 14:58
мобілізація

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 16 квітня, поставив підпис під проєктом закону №10449 про мобілізацію в Україні. Документ набуде чинності через місяць.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради. "Повернуто із підписом президента", – йдеться в картці законопроєкту.

Документом серед іншого запроваджується базова загальновійськова підготовка, повторне проходження ВЛК для обмежено придатних, а також обмеження права керування авто для ухилянтів.

Водночас у законопроєкті не йдеться про демобілізацію і ротацію військових.

Згідно з текстом документа в редакції Комітету ВР, цей закон набуде чинності через один місяць з дня, що настає за днем його опублікування, за винятком абзаців 12 і 13 підпункту 2 пункту 8 розділу I цього закону (щодо внесення змін до частин 4 і 5 статті 6 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), які набувають чинності через вісім місяців з дня, що настає за днем опублікування цього закону.

Кабінету міністрів доручено серед іншого у восьмимісячний період з моменту опублікування цього закону прийняти нормативно-правові акти, які випливають із частин 4 і 5 статті 6 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо вдосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їхнього звільнення та медико-соціальної реабілітації.