Дніпропетровщина отримала найбільше представництво на Українському Міжнародному фестивалі повітряних зміїв у Болгарії

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 09/05/2023 - 13:56
змії

З 13 по 18 серпня 2023 р. у Варненській області Болгарії відбувся Український Міжнародний фестиваль повітряних зміїв, спеціально організований для дітей захисників та захисниць України. Від Дніпропетровщини у заході взяли участь представники Дніпра, Кривого Рогу та Кам’янського.
Унікальна подія зібрала більше 250 любителів повітряних зміїв з усіх регіонів України, а також професійних кайт-флаєрів нашої країни та чотирьох держав Європи. Учасниця Дніпропетровського обласного клубу кайт-флаїнґу «Зоряний Кайт», чемпіонка області - 2021 Анна Дарда (25 років) з Дніпра увійшла до оргкомітету фестивалю та продемонструвала найкращі техніки запуску шоу-кайтів та плоских художніх повітряних зміїв. За результатами змагань серед аматорів у рамках фестивалю одними з найкращих в Україні стали Іванна Мельничук (14 років, Кривий Ріг, «кайт-білдинг») та Ольга Гаража (17 років, Дніпро, «керовані кайти»). Вони долучаться до професійних занять кайт-флаїнґом у клубі «Зоряний Кайт» під керівництвом майстра спорту Валерія Шаповалова (Кам’янське).
Фестиваль мав не тільки культурно-дозвіллєве, але і наукове спрямування та став результатом унікальної взаємодії Української Асоціації Повітряних Зміїв як молодіжної організації та еліти педагогів-фізиків України – колективу проекту Online Physics School. Відомий фізик з Дніпра, нині військовослужбовець ЗСУ, кандидат фізико-математичних наук, доцент Олег Орлянський, який взяв участь у фестивалі, зазначив: «Вперше після лютого 2022 року запустили і «Гроно Калини», найбільший український повітряний змій, який 5 років тому потрапивши до Китаю, відразу зайняв перше місце серед кайтів різних країн за найбільшу висоту. Під час сильного вітру його не просто втримати – 2000 Н, тобто більше 200 кг! А ми під час занять пояснювали принципи повітроплавання».
Як повідомляє співорганізатор заходу з Кам’янського, віце-президент Української Асоціації Повітряних Зміїв, чемпіон світу - 2018 Леонід Бройтман: «Для нас дуже важливою, мотивуючою стала саме цільова аудиторія фестивалю – діти українських військовослужбовців, які оздоровлювалися в Болгарії. Це наше майбутнє, яке маємо плекати вже зараз попри все. Щиро дякуємо спонсорам та партнерам фестивалю! Також приємно, що Дніпропетровщина заслужено стає центром кайт-флаїнґу України». Нагадаємо, що в 2020-2021 роках Дніпропетровщина приймала чемпіонати області та етапи Чемпіонатів України з кайт-флаїнґу, організованих Українською Асоціацією Повітряних Зміїв. У квітні 2023 р. Поліна Дромарецька з Нікополя представила Україну на найбільшому світовому фестивалі повітряних зміїв Artevento 2023 в Італії.
Більше інформації та фото – у публікаціях Асоціації: http://surl.li/kugol