На чемпіонаті України з пауерліфтингу кам’янчани в числі найкращих

Надіслав: slavkin1 , дата: пт, 04/14/2023 - 12:55
пауерліфтинг

У Львові завершився чемпіонат України з класичного пауерліфтингу, що проводився серед спортсменів всіх вікових груп та студентів вищих навчальних закладів.

Кам’янське на цих змаганнях було представлено великою кількістю пауерліфтерів, які тренуються на базі спортивних клубів Powerі Тандем. Під орудою В.Малікова, Г.Степанченко, І.Марея, які є тренерами ДЮСШ №2 КМР, а також тренерів О.Степанченко та О.Меха,кам’янчанами завойовано 33 «великих» і «малих» медалей різного ґатунку. 5 разів наші атлети піднімалися на п’єдестал й за підсумками абсолютного заліку. Завдяки спортсменам з Кам’янського у командному заліку серед областей України,в трійку призерів потрапляла і Дніпропетровщина.
Потужний десант пауерлфтерів з Кам’янського прибув у місто Лева за підтримки мера міста Андрія Білоусова, управління молоді та спорту КМР, яке очолює Едуард Коряк, та старих знайомих з громадської організації «Бджола». Чемпіонат України з класичного пауерліфтингу проводився протягом майже двох тижнів, з 1 по 12 квітня. Наша талановита молодь виступила блискуче, виборовши 24 медалі різного ґатунку з 26 можливих!
Першими на поміст Універсального манежу комплексної навчально-спортивної бази Львівського державного університету фізичної культури імені І.Боберського вийшли наші дівчата. Кам’янське в цій категорії представили кандидат у майстри спорту Тетяна Музиченко (вагова категорія до 52 кг) і Домініка Атаєва (в/к 69 кг). Серед «юніорок» за честь нашого міста змагалася Віра Попруга (в/к 84+). Як і два тижні тому, коли всі три наші дівчини вдало виступили у місті Кам’янець-Подільський на чемпіонаті України з класичного жиму лежачи, їм не було рівних в Україні і в цих змаганнях.
За підсумками виступу у присіданні зі штангою, жимі штанги лежачі та становій тязі штанги, кожна з вихованок Валентина Малікова завдяки гарній сумі триборства виборола «велику» золоту чемпіонську медаль. Майже усі окремі підсумкові результативні спроби на помості принесли Т.Музиченко, Д.Атаєвій та В.Попрузі ще й комплекти з 3-х золотих «малих» медалей. Винятком стала остання вдала спроба Т.Музиченко у тязі, результат якої потягнув лише на «срібло». Але тут була інша історія – спортсменка разом із тренером штурмували норматив «майстра спорту». Поки – невдало, але будьте впевнені, скоро і цю перепонунаша талановита спортсменкаподолає.
Відзначилася своїм виступом у Львові і Віра Попруга. Протягом 3-х днів, що дуже непросто з точки зору фізичних навантажень, спортсменка боролася за чемпіонство відразу у двох чемпіонатах з класичного пауерліфтингу. Про перший, де 19-річна спортсменка переписала на кращі свої особисті рекорди у «присіданні» та «тязі», ми вже писали вище. А от другим для неї став турнір серед студентів ВНЗ. У 2023 році студентка двох вишів – Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) та Дніпровського державного технічного університету (ДДТУ) – представляла Харків. Її вдалий виступ і чемпіонська медаль, якабула єдиною золотою нагородоюсеред студентів ХНУРЕ, допомогли цьому ВНЗ посісти високе друге командне місце серед всіх вищих навчальних закладів України. Таким чином, протягом місяця у трьох чемпіонатах з класичного пауерліфтингу кам’янчанка виборола три золоті нагородиз трьох можливих!
Вдалими виявилися виступи також і вихованців Іллі Марея. Кожен з трьох юніорів – Ульяна Самборська (в/к 47 кг), Єгор Віблий (в/к 59 кг) та Микита Марей – вибороли у своїх вагових категоріях медалі. Ульяна та Єгор стали володарями срібних «великих» нагород та комплекту «малих» медалей. В активі ж Микити – бронзові, «велика» за суму триборства та «мала» за «тягу».
Чемпіонськими кроками до п’єдесталу дібрався і майстер спорту України Артем Некритий, який виступав серед чоловіків. Всі чотири свої золоті нагороди (1 – «велика» та 3 –«малі») наш відомий атлет виборов у ваговій категорії до 59 кг разом із своїм тренером Григорієм Степанченко. Непоганим виявився результат ще одного кам’янчанина, кандидата у майстри спорту Олександра Меха, який виступав у категорії до 93 кг. Щільна конкуренція, нажаль, не дозволила йому продемонструвати медальний результат. Остаточна сума триборства – 617,5 кг.
Шість золотих нагород і в активі ветеранів, які виступали в різний вікових категоріях. Їх для Дніпропетровської області та міста Кам’янське вибороли мс Олександр Степанченко (в/к до 74 кг, М3, 60+),мс Дмитро Рудницький (в/к до 105 кг, М1, 40+), мсмк Марія Довгай (в/к до 53 кг, М3, 60+), Світлана Жадан (в/к до 52 кг, М2, 50+), Ірина Величко (в/к до 57 кг, М2, 50+) і Алла Белан (в/к до 76 кг, М1, 40+).
Вдалими у наших ветераніввиявилися показники і у абсолютному заліку. Із рекордами України у «присіданні» (80 кг), «жимі» (62,5 кг), «тязі» (120 кг) та сумі (262,5 кг) вагової категорії до 53 кг (М3) на першу сходинку п’єдесталу у «абсолютці» піднялась Марія Довгай. Також абсолютною чемпіонкою у своїй категорії стала і Світлана Жадан (обох тренує О.Степанченко). Ірина Величко (тренер – Г.Степанченко) і Алла Белан (тренер – О.Мех) у підсумку стали другою та третьоювідповідно. Слід відзначити і Олександра Степанченка (тренер – Г.Степанченко). Його потужний фініш у ваговій категорії до 74 кг (М3) подарував Україні нові рекорди: «присідання» – 100 кг, «жим» – 50 кг, «тяга» – 165 кг та сума – 315 кг!
Нагадаємо, що за підсумками всіх змагань буде сформовано склад збірної України, яка представить українську школу пауерліфтингу на чемпіонатах Європи та світу.