Пенсійний фонд повідомляє, консультує та роз’яснює

Надіслав: ilona , дата: вт, 02/06/2024 - 07:37
и

Пенсійний фонд України на своєму офіційному веб-порталі (https://pfu.gov.ua), на сторінках у соціальних мережах: Facebook (https://www.facebook.com/pfu.gov.ua) та Telegram-каналі (https://t.me/PensFund) та його регіональні підрозділи систематично інформують населення країни про те, як в умовах дії воєнного стану функціонують пенсійні органи, які механізми і як працюють у сфері пенсійного обслуговування українців. Сьогодні ми познайомимо наших читачів з черговою добіркою відповідей фахівців ПФУ на актуальні питання громадян.

Термін проходження ідентифікації продовжено!

27 грудня Уряд ухвалив постанову за № 1384 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р. № 637 і від 8 серпня 2023 р. № 837», якою передбачено, що пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року та отримують пенсії через поточні рахунки в АТ «Ощадбанк», термін проходження фізичної ідентифікації продовжено до 31-го березня 2024 року.

Як укласти новий договір про добровільні пенсійні внески на новий рік

Громадяни, які бажають у 2024 році продовжувати сплату добровільних внесків до системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за спрощеним механізмом, через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua)можуть укласти нові договори про добровільну сплату страхових внесків (в електронній формі).

Щоб укласти новий договір, зайдіть в особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.В подальшому зробіть наступні дії:

1.На панелі зліва в розділі «Комунікації з ПФУ» оберіть опцію «Договір на добровільну участь».

2.Заповніть дані особи, на користь якої плануєте сплачувати добровільні внески. Якщо бажаєте сплачувати внески за себе, оберіть опцію «Бажаю сплачувати внески на себе» і поля форми заповняться автоматично. Підтвердьте дані особи та дайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних, поставивши відповідні позначки. Натисніть кнопку «Підписати та сплатити».

3.З переліком укладених вами договорів та датою їх підписання можна ознайомитись у розділі «Договори на добровільну участь».

4.Натиснувши на піктограму з банківською карткою, можна обрати спосіб сплати добровільного внеску (онлайн чи сформувати платіжне доручення) та здійснити оплату.

Сума добровільного пенсійного внеску з 1-го січня 2024 року – 1562 грн.

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано 1 повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який визначається як 22% від розміру мінімальної заробітної плати.Тобто, для того, аби в січні 2024 року до страхового стажу вам було зараховано 1 повний місяць, потрібно сплатити 1562 грн. (22% х 7100 грн., де 7100 грн. – розмір мінімальної заробітної плати з 1-го січня 2024 року).

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин

Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Перелік непрацездатних членів сім’ї, які мають право на такий вид пенсії, визначено статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та необхідні документи (перелік за посиланням) подаються до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна також через веб-портал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису або через засоби порталу державних послуг «Дія». У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Обов’язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Важливо! Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин, нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.

Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника, і соціальну допомогу?

Особа з інвалідністю з дитинства, якій інвалідність встановлено у віці до 18-ти років та яка отримує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», може одночасно отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, за наявності такого права.

Чи зараховується до пільгового стажу відпустка по догляду за дитиною, 1995 року народження, до досягнення нею трирічного віку?

Підтвердження набутого страхового стажу, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення, здійснюється на підставі записів трудових книжок та уточнюючих довідок, виданих підприємствами, установами, організаціями або їх правонаступниками відповідно до п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637.

Період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство в уточнюючій довідці.

Статтею 181 Кодексу законів про працю України передбачено, що, зокрема, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Тобто, час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до пільгового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, у разі, якщо під час перебування у вказаній відпустці особа перебувала в трудових відносинах з підприємством на посаді, робота на якій зараховується до пільгового стажу.

Важливо!Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається, зокрема, за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється відповідним наказом або розпорядженням.

Скільки страхового стажу необхідно для призначення пенсії за віком у 2024 році?

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

- після досягнення віку 60 років – не менше 31 року;

- після досягнення віку 63 роки  – не менше 21 року;

- після досягнення віку 65 років – не менше 15 років. 

Чи можна сплачувати добровільні внески у період, коли я розрахувалась з попередньої роботи, а на нову ще не влаштувалась?

Так, ви можете сплачувати добровільні внески у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом того періоду часу, який визначите самостійно.

Такий період часу не залежить від того, чи ви працевлаштовані, чи ні. Якщо ви навіть працевлаштовані, то сплата добровільного внеску збільшить заробітну плату для майбутньої пенсії.

Ознайомитись з інформацією, як укласти Договір на добровільну участь, можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=WB7d6c3T2aw&t=311s

Хочу здійснити благодійну пожертву на користь конкретного пенсіонера. Як зрозуміти, яку суму він отримає?

Відповідно до встановленого законом порядку зі сплаченої на окремий рахунок Пенсійного фонду України благодійної пожертви 70% суми виплачується пенсіонеру, 30% суми – спрямовується до бюджету Фонду та використовується як фінансовий ресурс на виплату пенсій (стаття 72-1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Наприклад, якщо благодійна пожертва становить 10 000 грн., пенсіонер отримає 7000 грн. 

Розпочала свою трудову діяльність у 1994 році, але тільки зараз помітила, що в трудовій книжці і досі зазначене моє дівоче прізвище. Хто і як може змінити запис?

 

Якщо у трудовій книжці виявлено неправильне написання прізвища, виправити ці дані може роботодавець, у якого ви працюєте зараз.

Колишнє прізвище має бути закреслено однією рискою і поряд записане нове. При цьому на внутрішньому боці обкладинки обов’язково вказати інформацію про документ, на підставі якого виправлено запис (паспорт, свідоцтво про шлюб тощо), його реквізити: номер та дата видачі. Ця інформація має бути завірена підписом відповідальної особи та печаткою (за наявності).

Якщо ви наразі не працюєте, для виправлення запису можна звернутися на підприємство, де такий запис було зроблено.

Якщо підприємство, яке внесло до трудової неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робить його правонаступник.

Довідково. Трудова книжка є основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. З 1-го січня 2004 року інформація про страховий стаж зараховується лише за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У якому розмірі мені потрібно сплатити добровільний пенсійний внесок в січні 2024 року, щоб до страхового стажу зарахували повний місяць?

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який визначається як 22% від розміру мінімальної заробітної плати.

Тобто, для того, аби в січні 2024 року до страхового стажу вам було зараховано один повний місяць, потрібно сплатити 1562 грн. (22% х 7100 грн., де 7100 грн. – розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2024 року).

Ознайомитись з інформацією, як укласти Договір на добровільну, можна тут:https://www.pfu.gov.ua/2156900-dobrovilne-strahuvannya-prosto-i-zruchno/

Як змінився розмір пенсій з 1-го січня 2024 року

Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1-го січня 2024 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 7100 грн. (до 1-го січня було 6700 грн.).

Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок/чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів  з 1-го січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн. (частина 2 статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Крім того, з 1-го січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян»).

Відповідно до статті 7 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1-го січня 2024 року зростають розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшується до 2361 грн.,а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – до 2 920 грн.

З урахуванням зазначеного, з 1-го січня 2024 року з 258,90 до 292,00 грн. зросте розмір надбавки до пенсії почесним донорам України, який обчислюється як 10% розміру прожиткового мінімуму на 1 особу з розрахунку на місяць.

Водночас, пунктом 9 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1-го березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

Ігор Ворон, юрист