«Прозорість та підзвітність»: на Дніпропетровщині провели семінар із публічних закупівель

Надіслав: ilona , дата: пт, 11/03/2023 - 17:43
пн

На Дніпропетровщині провели семінар із публічних закупівель. Запросили представників громад, підприємств державного сектору, навчальних закладів, структурних підрозділів ОВА. Учасникам розповіли про особливості роботи з електронною системою Prozorro.

«Працювати чесно та відкрито. На цьому наголошує Президент Володимир Зеленський. Таких принципів притримуємося й на Дніпропетровщині. Саме тому в області створили робочу групу «Прозорість та підзвітність». Й саме під такою назвою провели семінар», – зазначив перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов.

За його словами, до появи онлайн-системи Prozorro сфера держзакупівель в Україні була закритою. Це сприяло корупції. Зараз же весь процес може побачити кожен.  

Нині в області посилили нагляд. Зокрема, за ефективним використанням коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Юрист Олексій Савчук наголосив, що для якісного проведення торгів треба ретельно перевіряти учасників, якісно прописувати критерії закупівлі. Порадив залучати фахівців. Зокрема, комунікаційників. Аби грамотно пояснити необхідність придбання.

«На сьогоднішній момент у суспільства є запит на ось цю абсолютну прозорість. Люди хочуть знати, що гроші дійсно витрачаються на потрібне», – сказав Олексій Савчук.

Спікери долучалися онлайн з Києва.

Серед них – заступник генерального директора платформи Prozorro Наталя Шимко. Вона 20 років працювала в Мінекономіки, досвідчений фахівець сфери публічних закупівель.Тренерка додала, що останнім часом скоротилась тривалість відкритих торгів. А ще зменшилась кількість невдалих аукціонів.

 «Корисний семінар. Ми взагалі відслідковуємо зміни в законодавстві та дізнатися щось нове ніколи не зайве. Нам буде легше працювати», – сказала заступник чумаківського сільського голови Юлія Файзуліна. 

Дніпропетровщина – серед лідерів країни за обсягами публічних закупівель в Prozorro. Регіон на другому місці після Київщини. За 7 років роботи системи зареєстровано понад 1,2 млн торгів на суму 572 млрд грн.