В Україні різко здорожчав популярний овоч

Надіслав: Margarita , дата: ср, 10/02/2024 - 06:32
картопля

В Україні зросла ціна на картоплю: добірна коштує 35 гривень за кілограм, а через чутки про дефіцит якісної картоплі заготівельники закуповують у населення навіть дрібну.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

Що кажуть фермери про врожай картоплі

Фермер Григорій Ткаченко відтягував збирання урожаю, щоб картопля в землі трохи вичахла і викопана не зіпсувалася. Але копати однаково доводиться, каже фермер, в екстремальних умовах та з відставанням графіка.

У Григорія Ткаченка під картоплею сто гектарів, як і торік. А от урожаю суттєво менше. І це Чернігівщина. Традиційно картопляний край. Бульба зав'язалася, але через спеку не проросла. Ціна нині, каже фермер, вирівняє рентабельність. Минулої осені він починав продавати оптом по 5,50, а зараз по 17 гривень за кілограм.

Чому ціни на картоплю високі

На столичних ринках кілограм картоплі вдвічі дорожчий, аніж з поля. Покупці вибагливі, як ніколи. Товар на вигляд подобається, за ціною – ні.

У вересні до України імпортовано з Польщі та Литви 64 тонни картоплі. Хоча зазвичай її завозять взимку, коли товар закінчується і ціна росте. От від січня до серпня до України імпортовано 15 тонн. А за вересень – вчетверо більше. Цього року, окрім неврожаю, ще й локальні посадки під картоплею скоротилися.

Великі гравці на картопляному ринку – це лише пів відсотка від усіх засаджених картоплею площ. Все решта, за даними Міністерства агрополітики, – дрібні фермери, в яких під картоплею 5-10 гектарів і домогосподарства.

Але саме вони, дрібні виробники, каже виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі, впливають на формування ціни.

"На ринку зараз немає такої великої кількості картоплі від присадибних господарств, як була раніше", – каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

Брак якісних картоплесховищ – насправді одна з головних причин сезонного коливання ціни на картоплю. У фермера Григорія Ткаченка складські приміщення є. Нині там сортують викопане – ділять на дрібну, насіннєву та крупну. Ідеальний товар пакують у мішки і продають. Тримати картоплю до весни, коли ціна ще може зрости, фермерові не дозволяють фінансові зобов'язання.

Імпортована та українська картопля за ціною наразі майже однакові. А от чи здорожчає вона навесні – залежить від багатьох факторів.

"Якщо будуть відключення світла, якщо наші виробники перейдуть на генератори, вартість картоплі збільшиться. Якщо рано вдарять морози і не буде опадів, не буде такої кількості взагалі картоплі зібраної, так ціна збільшиться. Якщо ці фактори відкласти, то ціна має бути стабільною, дещо вищою, ніж зараз, але некритично", – каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

Українці стали менше споживати картоплі, і не лише через ціну. Змінюються смаки. Але професійні картоплярі саджають більше. А от домогосподарства та дрібні виробники з часом взагалі вийдуть з ринку, кажуть експерти, і тоді ціна на картоплю від року в рік суттєво не коливатиметься.