В Україні запровадили графіки відключень світла

Надіслав: Александр Бугаев , дата: ср, 03/27/2024 - 17:04
свет

В Україні продовжуються відключення електроенергії – найскладніша ситуація у Харківській області. У всіх постраждалих містах повністю запитана критична інфраструктура, частково відновлено роботу електротранспорту. В даний час обмеження споживання застосовані на Харківщині та в Одеській області. У Хмельницькій області та Кривому Розі поки що обмежень немає, але при зростанні споживання можуть запровадити графіки. Тому українців просять заощаджувати електрику.

Про це повідомили в " Укренерго ". 

"Відновлено можливість подачі електроенергії мережами обленерго для всіх споживачів, які знеструмлені внаслідок ракетних та дронових атак росіян на енергооб'єкти. Але на підстанціях "Укренерго", які передають електроенергію від електростанцій у мережі обленерго, пошкоджено важке високотехнологічне обладнання, заміна якого потребує часу. Тому високовольтні мережі не можуть передавати великі обсяги електроенергії, необхідні для покриття всіх потреб споживачів. Тому в найбільш постраждалих регіонах споживачі одержують електроенергію чергами - тобто діють графіки погодинних відключень", - пояснили в компанії.

На постраждалих від російських ракет електростанціях працюють ремонтники, також рятувальники продовжують розбирати завали, ведеться фіксація пошкоджень. Через бойові дії є нові знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій областях, зазначили в "Укренерго".

Загалом дефіциту в енергосистемі немає, а сонячна погода сприяє роботі сонячних електростанцій. Протягом доби заплановано імпорт струму з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним об'ємом 12802 МВт * год. Експорт не здійснюється.

Відключення світла у Харкові: яка ситуація 27 березня

У "Харківобленерго" заявили, що обсяги руйнувань у Харкові поки що не дозволяють одночасно подавати електрику у всі будинки. "Графіки, складені і поширені раніше, доводиться коригувати, і це пов'язано з певними технологічними процесами", – заявили в компанії.

За допомогою відключень енергетики намагаються допустити навантаження мережі, що може призвести до виходу обладнання з ладу. "З певних причин відключати іноді потрібно інакше, ніж прописано у графіку", – пояснили енергетики та попросили мешканців не перевантажувати кол-центри "Харківобленерго" та міської служби 1562 року.
В "Укренерго" тим часом зазначають, що енергетики поетапно відновлюють енергоживлення Харкова. Загоєна вся критична інфраструктура міста, з'явилося світло, хоч і з певними обмеженнями, у будинках городян.

Пом'якшити графіки відключень, що діють у Харкові, можливо, вдасться на вихідних – завдяки зниженню споживання через потепління у суботу-неділю. Відновлення ж енергопостачання міста в повному обсязі може зайняти від одного до двох тижнів за відсутності нових масованих атак.

Графіки відключення електроенергії в Одесі

В Одесі 27 березня продовжують діяти графіки стабілізаційних відключень. "Кількість годин зі світлом залежить від обсягу енергоспоживання. Звертаємось до підприємців з проханням обмежити освітлення вивісок, фасадів та реклами, до побутових клієнтів – не використовувати енергоємні прилади одночасно, а користуватися ним по черзі, особливо в ранкові та вечірні години навантаження", – повідомили в обленерго. Знайти графіки для конкретної адреси можна на сайті ДТЕК.

Також відключення за графіками можуть запроваджувати у Хмельницькій області. Використовувати їх планують лише в пікові години. При цьому енергетики зазначили, що годинник вечірнього максимуму змістився. Найбільш критичними періодами для електромереж стали проміжки з 07:00 до 11:00 та з 18:00 до 22:00.

Графіки відключення світла Хмельницька область.

Як підрахували в ДТЕК, компанія в результаті російських атак втратила 50% потужностей, що генерують. "Ушкодження дуже серйозні. Енергетики всієї України працюють над відновленням, яке може зайняти місяці і навіть більше", – зазначили у компанії.

Криворізькому районі просимо розумно споживати електроенергію, щоб пройти цей важкий період без відключень. Традиційно через обстріл багато відключень у Донецькій, Сумській та Херсонській областях", – йдеться у повідомленні.