В Україні з'явилася нова субсидія

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пт, 08/16/2024 - 17:59
п

Українські аграрії в прифронтових районах отримають державну підтримку. Уряд запровадив субсидії для сільськогосподарських виробників, що працюють на територіях, де можливі чи вже йдуть бойові дії.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 16 серпня з метою зменшення фінансового навантаження на фермерські господарства, про що повідомили на урядовому порталі, пише  OBOZ.UA.

"Ми розуміємо, як важко сіяти та збирати врожай на цих землях та в цих громадах, тому будемо підтримувати наших людей, які там працюють", – наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Субсидія запроваджується на 1 га оброблюваних угідь, засіяних або засаджених сільськогосподарськими культурами під урожай поточного року. Виплати аграріям залежатимуть від наближеності їхньої ріллі до лінії бойового зіткнення:

•    можливих бойових дій – 1000 грн;
•    активних бойових дій – 2000 грн.

Пільги для бізнесу в прифронтових районах

Наразі Верховна Рада планує запровадити й інші пільги для українського бізнесу, який працюватиме на прифронтових і деокупованих територіях. Крім того, такі підприємства можуть отримати право на кредитування за особливими умовами.

За її словами, список потенційних пільг поки що лише попередній. Автори законопроєкту розраховують, що ці преференції забезпечать комплексний підхід до відновлення громад, зруйнованих під час воєнних дій. Ідеться про такі пропозиції:

•    фінансові стимули (додаткові субвенції, гранти або пільгове фінансування комунального та приватного сектору) або інші форми фінансової підтримки для підприємців, які вирішують розпочати чи розширити бізнес на цих територіях;
•    податкові пільги для бізнесу та фізичних осіб-підприємців;
•    інфраструктурна підтримка – забезпечення доступу до критичної інфраструктури (дороги, електропостачання, вода, інтернет, медичні й освітні послуги);
•    підтримка інновацій та інвестицій;
•    заохочення місцевого виробництва та споживання;
•    інформаційна підтримка підприємництва та навчання.