Вже восени зростуть ціни на продукти: який стрибок прогнозують фахівці

Надіслав: Margarita , дата: чт, 08/01/2024 - 06:23
продукти

Збільшення цін на продукти харчування відбуватиметься поступово, найімовірніше, восени. Воно пов’язане з використанням генераторів у переробній промисловості. 

Про це пише LIGA.

Зокрема, у Спілці молочних підприємств України зростання витрат на генератори попередньо оцінили у 5-7%. Подібну цифру – щонайбільше до 10% зростання собівартості – прогнозують переробні підприємства іншої агропродукції.

"Найімовірніше, подорожчання через генератори буде у вересні, коли буде сезонне зниження загального "харчового чека", і пересічний споживач майже не відчує, що компенсує "генераторні" витрати", - вважають фахівці.

Тривалі відключення світла у липні призвели до розривів так званих температурних ланцюжків у процесі доставлення продуктів від виробника до споживача і як результат – псування продуктів.

У липні через проблеми з електроенергією повернення молочної продукції з торговельних мереж на молокозаводи зросло на 20-30%.

Раніше стало відомо, що в Україні було ухвалено рішення на найближчі три роки "заморозити" прожитковий мінімум і мінімальну зарплату.  Водночас тільки 2025 року, згідно з макроекономічним прогнозом, який закладений у бюджетній декларації, очікується інфляція на рівні 10%.