Маргарита Кудіна, директор і художній керівник академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки: «Сезон був складний, але ми достойно прожили цей рік»

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пн, 07/15/2024 - 09:44
театр

Кам’янський театр завершив цьогорічний  театральний сезон. Чи був він вдалим, насиченим і плідним? Здивував чимось новим і надзвичайним? Хто з акторів запам’ятався своєю грою цього сезону і чим театр збирається порадувати глядачів у новому, про важливість та силу театру в часи війни, – про все це і про ще багато цікавого розповіла кореспонденту  «Любимого міста»  Маргарита Кудіна, директор і художній керівник театру ім. Лесі Українки.

Зображення
4

У місті з’явився ляльковий театр

Одним з головних досягнень  минулого сезону Маргаріта Кудіна вважає придбання театром нової будівлі – колишнього музею ДМК, в якому тепер розміщується ляльковий театр.

- Я давно мріяла про ляльковий театр  у Кам’янському, - розповідає Маргарита Кудіна. – Бо розумію, що глядачів потрібно виховувати з дитячого віку. І хоча наш театр ставив багато вистав для дітей, ляльковий театр – це зовсім інше. Пам’ятаю свої враження, коли вперше побачила лялькову виставу в оперному театрі у Свердловську (Єкатеринбург) – це було щось надзвичайне!  Тому, коли колишня будівля музею ДМК звільнилася, стояла покинутою, я пішла до міського голови Андрія Білоусова і сказала, що хочу цю будівлю. І не просто зберегти, а відкрити в ній ляльковий театр. І він підтримав мою ініціативу, спасибі йому за це! Ось так ми відкрили ляльковий театр – мою мрію! Там будуть не лише дитячі, а й дорослі вистави. Це буде такий спосіб виразу мистецтва!

Зображення
1

В минулому сезоні ляльковий театр показав три прем’єрні вистави. По словам М.Кудіної, крім вистав, в новій будівлі буде грати оркестр театру, проводитися концерти, адже там гарний зал і дуже чудова акустика. У новому сезоні глядачів чекає багато цікавого.

Три прем’єри театру

Минулий творчий сезон керівник  театру назвала складним, але достойним і вдалим. Театр показав 255 вистав, з них - три прем’єри, кожна з яких пройшла з великим успіхом і аншлагами. А ще тут пройшли 11 концертних програм,  різних заходів, присв’ячених професійним святам, Венеціанський бал , музичний абонемент «Гармонія талантів».

- Ми поставили три прем’єри: «Ніч перед різдвом», «Пастка» і «Ромео і Джульєтта», - розповідає Маргарита Кудіна. - Вистави різні, і усі - далеко не прохідні, масштабні, мали у місті великий резонанс,  було багато хороших відгуків. Мій син (який живе у Києві) порівняв нашу виставу з однією з останніх  побачених ним гучних постановок одного дуже відомого с толичного театру. І знаєте, що він сказав? Там хороші декорації, світло, звук, актори гарно співають. Але ця вистава мене не зачепила. А вистава нашого театру  – зачепила. Це було дуже приємно чути. 

Зображення
55

Протягом минулорічного сезону, по словам М.Кудіної,  театрі відвідали більше 50 тисяч глядачів! А якщо врахувати ще вистави заїжджих гастролерів – це ще 20-30 тисяч глядачів. У підсумку виходить біля 100 тисяч глядачів за сезон!  У приміщенні, де знаходиться Нова сцена театру, відремонтували бомбосховище,  де може вміститися до 400 глядачів. Так що повітряні тривоги виставам не завадять!  
- Здавалося б, це дуже неприродне явище - театр під час війни, - каже М.Кудіна. -. Але ж саме театр допомагає людям  переживати, переносити всі жахіття війни. Дає людям надію на краще, впевненість у завтрашньому дні, нарешті, впевненість в нашій перемозі, в яку ми всі щиро віримо. 

Молодь підпирає

- В минулому сезоні усі актори нашого театру плідно працювали, так що важко когось особливо виділити, - каже М.Кудіна. – Як завжди, на висоті були наші корифеї: заслужена артиска України Марина Юрченко і заслужений артист України Олег Волощенко. Олег, незважаючи на те, що багато знімається у кіно, не зраджує театру, продовжує грати у виставах, і залишається атристом №1. Згадайте, хоча б, його роль у «Ромео і Джульєтті». Проте молодь - підпирає.  Думаю, глядачам запам’яталися Анна Макєєва (Джульєтта), дуже творча людина, Руслан Таран, Влад  Дубінін, Руслан Куксенко, Максим Монастирський, Світлана Сушко. Добрих слів заслуговує  Євгенія Футінець, дуже здібна актриса. 

Зображення
3

По словам М.Кудіної, трупу театру вдалося зберегти. З початку війни уїхала лише одна актриса  Світлана Комарова, у Німеччину. 
- Але в нас є одна проблема – багатьом акторам ніде жити, - каже М.Кудіна. – Колись, ще при Брєжнєві, у 1980 році, на Черемушках побудували 2 будинки для акторів нашого театру. Але зараз там лише декілька артистів залишилося. Тому терміново  потрібне нове приміщення. І тут я знову хочу подякувати нашому міському голові. Коли я прийшла до нього і сказала, що в мене 23 актори не мають житла, і, щоб вони не розбіглися, потрібно терміново цю проблему вирішувати. І Андрій Леонідович почув мене.  На вулиці Української Добровольчої армії (колишній Республіканській) знаходиться колишній гуртожиток ДМК. Це, між іншим, якраз навпроти Нової сцени нашого театру. Зараз готуються документи, щоб цю будівлю передали з балансу ДМК у комунальну власність міста, а потім – нам. Правда, приміщення це давно нежитлове, багато роботи потрібно, щоб привести його до ладу. Але сподіваємося, нам в цьому допоможуть. 

Театр за 1 гривню

Ще одним досягненням  минулорічного сезону М.Кудіна вважає виграш  театром проекту  Бюджету участі «Театр за 1 гривню», або «Театр для вразливих груп населення». Який дозволив відвідувати театр людям з малозабеспечених сімей.

-  Цю ідею ми взяли у драматичного театру з польського міста Плоцьк, - розповідає Маргарита Кудіна. -  У нас великі зв’язки і з цим містом, куди ми у минулому році їздили з виставами, і з цим театром. Так от, у них є така програма  «Театр за 1 злотий»  - для студентів, дітей і малозабезпечених сімей.  А ми свою програму назвали«Театр за 1 гривню».  Або «Театр для вразливих груп населення».  Ми розіслали цим людям листи, до нас приходили ветерани, вдови загиблих воїнів ЗСУ, пенсіонери, учасники бойових  дій, вимушені переселенці, люди з інвалідністю, діти-сироти – вони могли подивитися наші вистави усього за 1 гривню. Я розраховувала, що буде збиратися не більше 40 чоловік на виставах, а приходило 190 чоловік. Всього по цій програмі театр відвідали більше 2000 глядачів. Ми цю програму до Нового року планували, а виконали за 2 місяці! 

На жаль, по словам М.Кудіної, програма була розрахована лише на малозабезпечених людей. Вона впевнена - такі програми для міста дуже потрібні і корисні. Люди хочуть ходити в театр, але, на жаль, не всі можуть дозволити собі купити квиток. 

-  Я вважаю, що подібні програми повинні  бути не в «Бюджеті участі», а в бюджеті міста, - каже М.Кудіна. - Тим, хто не в змозі сам заплатити за квитки, місто має допомогти.  Хоча б студентам. 

Фестиваль «Відлуння»

З 12 по 17 вересня  у Кам’янському пройде XXVI Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Це – великий подарунок усім шанувальникам театрального мистецтва. Починаючи з 1999 року, фестиваль щорічно проходить у різних містах України. Його приймали у Києві, Хмельницькому, Чернігові, а цього року його вперше проведуть у Кам’янському. Саме цим фестивалем театр відкриє новий, 45-й сезон.

Зображення
8

- На нас вийшла Ніна Мазур, керівник і президент фестивалю «Відлуння», - розповідає М.Кудіна. – Ніна Мазур також являється і автором ідеї цього фестивалю. Живе вона зараз у Німеччині. Так от, саме вона запропонувала нам організувати у місті фестиваль моно- вистав, або театру одного актора. В ньому візьмуть участь 6 країн: Ізраіль, Грузія, Косово, Чорногорія, Польща і Україна, яку будуть представляти театри з  Херсонсону, Києва і наш, з Кам’янського. Однією із головних умов фестивалю є те, що моновистави граються рідною мовою представленої країни. Наші театри покажуть «живі» вистави, а зарубіжні – онлайн. «Живі» вистави пройдуть на Основній сцені театру, а онлайн - на Малій сцені. Міжнародне професійне журі по завершенню фестивалю таємним голосуванням обирає кращу моновиставу. Білети почнуть продаватися вже влітку.
По словам М.Кудіної, вона дуже хоче провести цей фестиваль, на високому рівні, має надію, що він виллється у добре відомий кам’янчанам фестиваль «Классика сьогодні». Маргарита Андріївна дуже сподівається, що цей фестиваль колись обов’язково відродиться. Зараз, на жаль, провести його неможливо. Зарубіжні артисти до нас не приїдуть (з зрозумілої причини), а провести фестиваль онлайн, без живого спілкування, не можна.

Плани на майбутнє

5 липня Кам’янський академічний музично-драматичний театр. ім.Лесі Українки завершив свій 44 –й театральний сезон традиційним гала концертом “Віват, театре!”  Зал, як завжди, був переповнений, глядачі вітали своїх улюблених артистів і дякували за чудовий театральний сезон. Зараз колектив театру йде у планову відпустку, а вже через місяць розпочне підготовку до нового, 45-го  сезону. Будемо сподіватися, що і новий сезон театр проведе так же цікаво і яскраво.

По словам М.Кудіної, слідуючий, 2025 рік - це рік ювілеїв. Їх три: основній будівлі театру, будинку колишньої народної аудиторії - виповнюється 125 років,  90 років виповнюється зі дня утворення першого в нашому місті професійного театру, і виповнюється 45 років зі дня заснування театру ім. Лесі Українки. Керівник театру сподівається в цей ювілейний рік  завершити ремонт глядацького залу і основної сцени театру, зробити красивий балкон, про який вона давно мріє, що місто допоможе театру з ремонтом головної будівлі і прилеглої території. 

Зображення
3

- І, звичайно ж, у новому сезоні ми не  можемо не виправдати очікувань наших глядачів, - розповідає Маргарита Кудіна. - Що нового ми плануємо їм показати в наступному сезоні, окрім вже згаданого фестивалю «Відлуння? Зараз наш головний режиссер Сергій Чулков працює над виставою «Гра тіней» за п’єсою Юліу Едліса, заслужена артистка України Ірина Чваркова  - над  комедією Моріса Еннекена та Маргарет Мейо «Моя дружина – брехуха». До Нового року готуємо виставу «Синій птах» і нову лялькову виставу. Також працюємо над музичним варіантом вистави «Майська ніч». І, крім цього, буде ще дуже багато цікавого. Слідкуйте за афішами.