У музеї Кам’янського говорили про мову як ознаку ідентичності

Надіслав: ilona , дата: чт, 08/08/2024 - 09:30
к

В експозиційному просторі виставки "Мовний код нації", яка успішно експонується в Музеї історії міста з 19 липня, відбувся круглий стіл "Мова як ознака ідентичності".

Спікерка Людмила Сорокіна, канд. соціологічних наук, ст. викладач Дніпровського технічного університету, ознайомила авдиторію з соціологічними даними стосовно побутування української мови в світі та в Україні, відзначила, що за останнє десятиліття спостерігається стала динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною.

Війна як виклик для всього суспільства прискорила зростання рівня мовної самоідентифікації українців. Марія Дружко - українська письменниця і видавчиня, членкиня НСПУ підкреслила важливість української мови для самоідентифікації українців, презентувала діяльність заснованою нею видавництва "Дружко" в контексті промоції української мови.

Євгенія Яворська - українська письменниця, членкиня НСПУ, амбасадорка української мови підкреслила, що насправді мовної проблеми в Україні не існує, це проблема вибору, тому перехід на українську у побуті відбувається еволюційно. Руйнування міфу про «братній народ», ізоляція росії від світового культурного та інформаційного контексту лише сприятимуть його пришвидшенню в українському суспільстві.

Теґи