Зернова, мелена, розчинна: яку каву вибрати

Надіслав: elena , дата: вт, 11/21/2023 - 18:07
кава

Серед українців доволі багато тих, хто не уявляє свого ранку без горнятка смачної кави. Є і ті, хто випиває на день по кілька чашок для бадьорості. Зараз можна купити каву онлайн від найвідоміших виробників за прийнятною ціною. Зробити це можна на novus.online.
Незалежно від форми випуску, кавові зернята попередньо обсмажуються. Каву можна обробляти по-різному, як справжні гурмани. Але так чи інакше, сам процес обсмаження робиться не просто так, ось чому:

  • випаровується волога з зерен;
  • зерна збільшуються в розмірах;
  • сахароза перетворюється на карамелін, тому кавові зерна темнішають;
  • утворюється кафеоль (речовина, яка надає аромат);
  • виділяються ефірні олії.


Є понад 60 видів кавових дерев і понад дві тисячі сортів кави. Найчастіше у магазині ми обираємо між зерновим, меленим чи розчинним напоєм. 

кава

Кавові зерна: для поціновувачів смаку

Вважається, що найкращий варіант – кавові зерна. Їх обсмажують особливим способом, а перед приготуванням напою зернята перемелюють. Варто пам’ятати, що зерна повинні бути одного розміру, а сам продукт має щільно упаковуватися.
Не варто купувати кавові зерна без упаковки. У такому вигляді насичений смак напою зберігається протягом місяця. Якщо ж зерна продають у вакуумі, то вони можуть зберігатися 6 місяців. Крім вакуумної упаковки, необхідно звернути увагу на ступінь обсмажування (від 1 до 5). Що вища цифра, то сильніше обсмаження. А всім відома: робуста чи арабіка – то про якість і міцність кави. 100% арабіки – говорить про мʼяку та якісну каву з гірських плантацій. Робуста все-таки більш міцна та неароматна, її використовують більше для міксу.
Зокрема любителі кави знають, що справжні гурмани та фахівці вміють не просто обсмажувати каву, а є ціла карта (колесо) кавових смаків. Поцікавтеся на дозвіллі про каву, обсмажену з нотками насиченого чорного шоколаду чи легкого цитрусу.

Мелена кава

Мелені кавові зерна – один з найпопулярніших варіантів, для тих хто не хоче молоти їх, але надає перевагу натуральному смаку. Для кращого захисту, мелену каву ретельніше упаковують. Проте можна відчути аромат продукту: це не є свідченням про порушення герметичності пакування.
Варто зазначити, що мелений продукт часто підробляють, додаючи дешеві замінники, наприклад, цикорій. Для перевірки якості необхідно кинути ложку кави з пачки в холодну воду: домішки тонуть або збираються в грудки.

Розчинний напій


На порошкову каву – є понад 50% всіх пропозицій на ринку. Розчинну каву виготовляють, пропускаючи напій через потік сухого повітря, що призводить до утворення гранул. Є й інший спосіб – сублімація. У цьому випадку напій заморожують та швидко нагрівають. Вміст кофеїну в такому напої дещо нижчий. 
Кожен обирає те, що йому до смаку. Головне не стати кавозалежним, вдало поєднуючи кавові ранки з ранками чаювання. До речі, китайський зелений чай – перемагає каву щодо вмісту кофеїну та впливу на здоровʼя організму. Усі напої бадьорості можна замовити на novus.online з доставкою по Києву та передмісті.