У Дніпрі людина померла від ботулізму, з’ївши в’ялену рибу

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пн, 10/06/2025 - 12:38
ботулизм

У Дніпрі зафіксували ще один летальний випадок від ботулізму. Людина, що померла, вжила в'ялену рибу домашнього приготування. 

Про це повідомив голова ДОР Микола Лукушук, передає "Відомо".

"На жаль, у Дніпрі одна людина померла від ботулізму. Це сталося через вживання в’яленої риби власного приготування. Ботулізм розвивається блискавично і може коштувати життя, тож не ризикуйте", – наголосив він.

Також минулого тижня зареєстровано понад 360 випадків інфекційних хвороб. Серед них 91 випадок кишкових інфекцій і 3 підозри на гострий вірусний гепатит.

Що необхідно знати про ботулізм

Ботулізм – це важке захворювання, що виникає через ботулотоксин, одну з найсильніших природних отрут, що виробляється бактеріями Clostridium botulinum. Цей токсин вражає нервову систему, порушуючи передачу сигналів від нервів до м'язів і викликаючи їх слабкість та параліч, що може призвести до дихальної недостатності та смерті.

Головними шляхами зараження ботулізмом є споживанням різних видів їжі, які містять ботулотоксин, що виробляється бактерією Clostridium botulinum.

Найбільший ризик становлять такі продукти:

домашні консерви: найнебезпечнішими є консервовані м'ясні, рибні, грибні та овочеві продукти. Неправильне оброблення або зберігання таких консервів може призвести до розвитку бактерії;
копченості та в'ялені продукти: можуть стати середовищем для зростання Clostridium botulinum, якщо вони не оброблені належним чином;
продукти з низьким вмістом кислоти: овочі та фрукти (наприклад, кукурудза, зелені боби, буряк, картопля) можуть бути небезпечними, якщо їх консервувати без достатнього підкислення;
необроблені або погано приготовлені продукти: це можуть бути м'ясо або риба, які не піддавалися достатній термічній обробці, що дозволяє зберегти суперечки бактерії;
картопля, що зберігається в плівці або герметичних упаковках без належної термічної обробки, може стати джерелом ботулізму;
мед: хоча мед не є небезпечним для дорослих, він може містити суперечки Clostridium botulinum і викликати ботулізм у дітей до одного року.