До уваги кам’янчан: який прогноз на ціни на фрукти та овочі

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 06/13/2023 - 13:01
овочі

Про те, як на ринках змінюються ціни на фрукти та овочі, йдеться у дослідженні, яке зробили журналісти видання https://vesti.ua/. Вони вивчили ціни в Кропивницькому, але й у Кам’янському картина дуже схожа.
Сезонні ягоди і фрукти зараз дійсно стали дешевшими. Ціни на полуницю коливаються в районі 60-80 гривень за кілограм в оптових продавців. У бабусь ягоди з городу трішки дорожчі. Домашню полуницю вони продають по 80-90 гривень за кілограм. Черешня теж вже не коштує 1200 гривень. Зараз її можна придбати по 110 гривень. Втім, якщо пройтися по ринку, можна побачити хлопців, які продають домашню черешню по 80 гривень. З'явилися на ринку й абрикоси. Їхня вартість варіюється від 130 до 170 гривень. 
"Ми очікуємо, що десь наприкінці червня ціни ще трохи впадуть, але більше на фрукти, які у нас вирощують. Скоро сезон абрикос, то буде краще. А от черешня й полуниця вже дешевшими точно не будуть, їх зараз всюди повно, а далі буде тільки меншати", – розповідає продавчиня. 
Що стосується овочів, то ціна дуже відрізняється від країни походження. Наприклад, помідори з Туреччини можна придбати за 60-70 гривень. А от українські рожеві томати коштуватимуть від 100 гривень за кілограм. 
"Ціни й так уже впали, але навряд будуть значно дешевші, коли почнеться сезон. У нас більшість овочів завезені з-за кордону. Ось дивіться, є помідори турецькі, по 60 гривень. А є українські – по 120 гривень. Люди й так їх майже не беруть, бо дорого", – ділиться продавчиня. 
Окрім цього, на вартість томатів має вплинути аварія на Каховській ГЕС, упевнені продавці. Адже раніше вони отримували українські помідори з півдня України. І ближче до сезону їхня вартість була меншою, аніж завезених овочів з-за кордону. 
"Ми думали, що після звільнення правого берега Херсонської області звідти вже скоро підуть перші врожаї. Але після цього теракту нам сказали, що до кінця літа будемо їсти турецькі овочі". 
Також помітно впала ціна на молоду картоплю. Якщо ще кілька тижнів тому її продавали по 50-70 грн, то зараз можна знайти цінник у 30 грн. Подешевшали й огірки, зараз їхня середня вартість на ринку – 45-50 грн. 
"Огірки дійсно подешевшали. Очікуємо, що скоро їх вартість ще впаде, бо з'явиться масовий український продукт. Але це значно залежатиме від погоди. В нас дуже мало дощів і фермери скаржаться, що врожай просто висихає. Втім, якщо буде більше дощів, то й ціна буде падати". 
Значно збільшилася вартість засмажки після початку війни. Якщо ще два роки тому цибулю можна було знайти по 10-15 гривень за кілограм, то зараз на ринку її вартість становить не менш ніж 50 гривень. Ще більше на ринку коштує морква – від 55 гривень за кілограм. 
"Це ще з минулого року товар, його тоді вирощували небагато, тому такі ціни. Але сподіваємося, що до кінця літа вартість зменшиться. У людей на городах почала з'являтися цибуля, у фермерів також. Думаю, через місяць її ціна трошки зменшиться. Але очікувати її 10 гривень не варто".